Tuintip • Snoeien boom met steenvruchten

Wat is een boom met steenvruchten? Wanneer moet je die snoeien en hoe doe je dat? Thijs legt het aan je uit.

Wat is een steenvrucht?

Een steenvrucht is een vrucht met een pit zo hard als een steen zoals: een kers, abrikoos, perzik, mango en avocado. Mango’s en avocado’s groeien hier natuurlijk niet, maar het is even om je een idee te geven wat we bedoelen met steenvruchten.

Wanneer snoeien?

De steenvruchten boom kun je het best snoeien na de bloei, in tegenstelling tot bomen met pitvruchten (appel, peer) want die snoei je in januari/februari. Wanneer de boom in bloei staat, is altijd verschillend omdat de natuur zich niet laat leiden door ‘de tijd’. Je snoeit een boom met steenvruchten later dan een boom met pitvruchten omdat een boom met steenvruchten gevoeliger is voor nachtvorst. Als je deze eerder zou snoeien dan zou de boom schade kunnen oplopen met minder vruchten tot gevolg en dat wil je natuurlijk niet.

Hoe moet je snoeien?

Je snoeit de boom op een manier dat je wat meer licht en lucht creëert. Daarnaast is het goed om waterloten weg te halen. Dit zijn snelgroeiende takken die vaak recht omhoog groeien. Deze waterloten zijn ontstaan omdat de boom zich weer zo snel mogelijk wil herstellen nadat er gesnoeid is.

Bekijk onze tuintip van januari waarin Thijs laat zien hoe je het best kan snoeien.

 

Heb je nog vragen voor ons?

Mail ons of stuur een berichtje via social media en wie weet komt jouw vraag terug in onze nieuwe tuintip! ✉ jessica@deknoest.net

Bericht geplaatst in