Bomen; wanneer mag je snoeien?

We krijgen regelmatig de vraag wanneer het de beste tijd is om bomen te snoeien. Daar kunnen we heel kort over zijn: het hele jaar. Maar, er zijn wel wat uitzonderingen. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

perenboom snoeien

Waarom snoeien?

Allereerst, waarom zou je je boom (laten) snoeien? Een goede snoeibeurt geeft de boom meer lucht en licht en dat helpt hem verjongen. En snoei je een fruitboom? Dan zorgt dat weer voor meer bloei en dus ook meer vruchten aan de boom. Daarnaast zorg je er met snoeien voor dat de boom kleiner wordt en een mooie vorm krijgt.

In principe kun je je boom het hele jaar snoeien. Maar er zijn drie uitzonderingen namelijk:
• De Walnotenboom
• De Berk
• De Esdoorn

Deze boomsoorten moet je alleen in de zomer snoeien. Doe je dit niet? Dan bloedt hij teveel en dat kan voor schade zorgen met zelfs afsterven tot gevolg. Dus; knoop deze drie boomsoorten goed in je oren en snoei alléén in de zomerperiode.

Broedseizoen

Andere boomsoorten zijn in principe het hele jaar te snoeien alleen heb je vanaf het voorjaar te maken met het broedseizoen van de vogels. En bomen waar nestjes in zitten, mag je niet meer snoeien. Daarom is de beste periode om te snoeien vanaf het late najaar, als het blad is gevallen, tot het voorjaar. Behalve dat je dan niet te maken hebt met vogelnestjes, is het voor de boomverzorger ook een stuk makkelijker om in deze periode te snoeien. Hij kan namelijk een stuk makkelijker de boom in omdat de bladeren niet in de weg zitten. Daarnaast is de vorm van de boom ook een stuk makkelijker te zien en te bepalen.

Snoeigereedschap

Maak tijdens het snoeien gebruik van schoon en scherp materieel. Dit is belangrijk omdat je de boom dan zo min mogelijk beschadigd en de kans op ziekten en infecties kleiner is. Er zijn verschillende soorten snoeigereedschap:
• Snoeischaar
Deze schaar gebruik je bij het snoeien van kleinere takken in de boom.
• Takkenschaar
Wil je dikkere takken snoeien? Dan gebruik je liever de takkenschaar. Deze schaar is een stuk groter dan de snoeischaar.
• Snoeizaag
Voor de allerdikste takken heb je wat grover geschut nodig: de snoeizaag.

  snoeizaag hovenier snoeien

Heb je hulp of advies nodig? We helpen je graag.

Tuinonderhoud in Mei

Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat...

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

lijn-met-bolletje-lino