Bomen; wanneer mag je snoeien?

We krijgen regelmatig de vraag wanneer het de beste tijd is om bomen te snoeien. Daar kunnen we heel kort over zijn: het hele jaar. Maar, er zijn wel wat uitzonderingen. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

perenboom snoeien

Waarom snoeien?

Allereerst, waarom zou je je boom (laten) snoeien? Een goede snoeibeurt geeft de boom meer lucht en licht en dat helpt hem verjongen. En snoei je een fruitboom? Dan zorgt dat weer voor meer bloei en dus ook meer vruchten aan de boom. Daarnaast zorg je er met snoeien voor dat de boom kleiner wordt en een mooie vorm krijgt.

In principe kun je je boom het hele jaar snoeien. Maar er zijn drie uitzonderingen namelijk:
• De Walnotenboom
• De Berk
• De Esdoorn

Deze boomsoorten moet je alleen in de zomer snoeien. Doe je dit niet? Dan bloedt hij teveel en dat kan voor schade zorgen met zelfs afsterven tot gevolg. Dus; knoop deze drie boomsoorten goed in je oren en snoei alléén in de zomerperiode.

Broedseizoen

Andere boomsoorten zijn in principe het hele jaar te snoeien alleen heb je vanaf het voorjaar te maken met het broedseizoen van de vogels. En bomen waar nestjes in zitten, mag je niet meer snoeien. Daarom is de beste periode om te snoeien vanaf het late najaar, als het blad is gevallen, tot het voorjaar. Behalve dat je dan niet te maken hebt met vogelnestjes, is het voor de boomverzorger ook een stuk makkelijker om in deze periode te snoeien. Hij kan namelijk een stuk makkelijker de boom in omdat de bladeren niet in de weg zitten. Daarnaast is de vorm van de boom ook een stuk makkelijker te zien en te bepalen.

Snoeigereedschap

Maak tijdens het snoeien gebruik van schoon en scherp materieel. Dit is belangrijk omdat je de boom dan zo min mogelijk beschadigd en de kans op ziekten en infecties kleiner is. Er zijn verschillende soorten snoeigereedschap:
• Snoeischaar
Deze schaar gebruik je bij het snoeien van kleinere takken in de boom.
• Takkenschaar
Wil je dikkere takken snoeien? Dan gebruik je liever de takkenschaar. Deze schaar is een stuk groter dan de snoeischaar.
• Snoeizaag
Voor de allerdikste takken heb je wat grover geschut nodig: de snoeizaag.

  snoeizaag hovenier snoeien

Heb je hulp of advies nodig? We helpen je graag.

lijn-met-bolletje-lino