Aanleggen van Tuinberegening

Iedere beregeningsinstallatie is uniek en wordt op maat gemaakt. Een beregeningsinstallatie houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een waterbron, een tuinslang en sproeier(s). Deze onderdelen moeten op elkaar afgestemd zijn. Een goed beregeningssysteem is afhankelijk van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het management.

Zowel voor jou, als voor de tuin zelf heeft het aanleggen van een beregeningsinstallatie een aantal voordelen:
– waterbesparing door gerichte beregening
– eenmalige aanleg en eenvoudig in onderhoud en eenvoudig uit te breiden
– geen gesleep met slangen en sproeiers
– gelijkmatige besproeiing waardoor je droge plekken in het gazon voorkomt
– geen verdroging van de beplanting
– gemak: met één draai aan de knop de gehele tuin beregenen
– automatische beregening mogelijk

Om te bepalen welke beregening het best bij jouw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd? Aan de hand van deze gegevens kan er gekozen worden voor een passende beregeningsset of moet er een op maat gemaakt beregeningsplan samengesteld worden.
Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties. Uiteraard is een combinatie ook mogelijk. Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor:
-bovengrondse beregening
– ondergrondse beregening
– druppelbevloeiing

Voor het aanleggen van bovengrondse beregening vindt u in ons assortiment verschillende sproeiers. Wilt u een klein gazon beregenen? Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een zwenk of cirkelsproeier. Grotere oppervlakten kunnen beter met een sectorsproeier, rondsproeier of een verrijdbare sproeier worden beregend. Wanneer gekozen wordt voor ondergrondse beregening kan gebruik gemaakt worden van turbinesproeiers of nevelaars.

Bekijk hier een video van Rainbird:

Turbinesproeiers
Worden door waterdruk aangedreven, hebben een groot bereik en een draaiende straal. Daarnaast is de beregening hoek makkelijk in te stellen. Deze sproeiers worden vaak geleverd met verschillende nozzles. Het nadeel is echter dat deze sproeiers gevoeliger zijn voor zand.

Pop-up sproeier nevelaar
Deze sproeiers worden voornamelijk toegepast bij kleinere gazons en borders. In tegenstelling tot de turbinesproeier heeft deze sproeier geen draaiende straal, maar wordt het water verneveld als een deken van water. Het te beregenen oppervlak wordt hierdoor snel voorzien van de benodigde hoeveelheid water. Een sproeier nevelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij kwetsbare planten.

Pop-up roterende nozzles
Door middel van een roterende nozzle wordt het water met roterende stralen verspreid over de oppervlakte. Sproeiers met een roterende nozzle worden veel gebruikt bij kleine gazons en borders. De neerslagintensiteit van pop-up sproeiers met een roterende nozzle is lager dan nevelsproeiers.

Druppelslang
Naast beregening door middel van een sproeier kan er ook gekozen worden voor beregening met behulp van een druppelslang, ook wel druppelbevloeiing genoemd. Voor kwetsbare bloemen zoals rozen is druppelbevloeiing zeer geschikt, gezien de gerichte waterafgifte bij de wortels van de plant. Daarnaast wordt door de gerichte waterafgifte van een druppelslang minder water verbruikt dan bij sproeiers. Druppelbevloeiing kan op verschillende manieren worden toegepast, namelijk: bovengronds, ondergronds, drukcompenserend en niet drukcompenserend.

Enkele beregening tips:
– De beste tijd om te beregenen is vroeg in de ochtend voor 7.00 uur of ’s avonds na 22.00 uur. ’s Middags beregenen is niet aan te raden in verband met de zon en waterdruppeltjes die werken als kleine lenzen. Hierdoor worden zonnestralen versterkt en verbranden gras en blad sneller. Daarnaast verdampt het water veel sneller waardoor sproeien minder effectief wordt.
– Beregenen van borders in de avonduren is niet aan te raden, in verband met waterdruppels die blijven liggen op en onder de bladeren waardoor gemakkelijk schimmelvorming kan ontstaan.
– De meeste planten kunnen redelijk lang zonder water, vaak sproeien is helemaal niet nodig. Door 1 of 2 keer per week een goede hoeveelheid water te geven voorkomt u uitdroging. Een beregeningsinstallatie voor de juiste hoeveelheid bij de juiste plant.
– Maak gebruik van regentonnen, daarmee vangt u tijdens regenachtig weer water op dat bij droog weer hergebruikt kan worden voor de tuin. Ook zijn ondergrondse regenwatertanks beschikbaar waar een grote hoeveelheid regenwater in opgeslagen kan worden.
– Om uw drinkwatervoorziening veilig te houden volstaat het om de slang af te koppelen van de kraan na het sproeien, dan voorkomt u dat gebruikt beregeningswater eventueel terug kan stromen in de waterleiding. Heeft u een vaste beregeningsinstallatie? Dan is het opnemen van een terugstroombeveiliging in de installatie de oplossing.

Gerelateerde projecten