Tuinberegening

Iedere beregeningsinstallatie is uniek en wordt aan jouw situatie aangepast. Een beregeningsinstallatie houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een waterbron, een tuinslang en sproeier(s). Deze onderdelen moeten op elkaar afgestemd zijn. Een goed beregeningssysteem is afhankelijk van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het management.

De voordelen van een tuinberegeningsinstallatie

Het aan laten leggen van een tuinberegeningsinstallatie heeft verschillende voordelen:

  • waterbesparing door gerichte beregening
  • eenmalige aanleg en eenvoudig in onderhoud en eenvoudig uit te breiden
  • geen gesleep met slangen en sproeiers
  • gelijkmatige besproeiing waardoor je droge plekken in het gazon voorkomt
  • geen verdroging van de beplanting
  • gemak: met één draai aan de knop de gehele tuin beregenen
  • automatische beregening is mogelijk

De Knoest bespreekt graag de mogelijkheden met je voor het aanleggen van de ideale tuinberegeningsinstallatie.

Tuinberegening aanleggen

Soorten tuinberegening

Om te bepalen welke beregening het best bij jouw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd?

Aan de hand van deze gegevens kan er gekozen worden voor een passende beregeningsset of moet er een op maat gemaakt beregeningsplan samengesteld worden.

Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties. Uiteraard is een combinatie ook mogelijk. Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor:

  • bovengrondse beregening
  • ondergrondse beregening
  • druppelbevloeiing

Voor het aanleggen van bovengrondse beregening vindt u in ons assortiment verschillende sproeiers. Wilt u een klein gazon beregenen? Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een zwenk of cirkelsproeier. Grotere oppervlakten kunnen beter met een sectorsproeier, rondsproeier of een verrijdbare sproeier worden beregend. Wanneer gekozen wordt voor ondergrondse beregening kan gebruik gemaakt worden van turbinesproeiers of nevelaars.

Turbinesproeiers

Worden door waterdruk aangedreven, hebben een groot bereik en een draaiende straal. Daarnaast is de beregening hoek makkelijk in te stellen. Deze sproeiers worden vaak geleverd met verschillende nozzles. Het nadeel is echter dat deze sproeiers gevoeliger zijn voor zand.

Pop-up sproeier nevelaar

Deze sproeiers worden voornamelijk toegepast bij kleinere gazons en borders. In tegenstelling tot de turbinesproeier heeft deze sproeier geen draaiende straal, maar wordt het water verneveld als een deken van water. Het te beregenen oppervlak wordt hierdoor snel voorzien van de benodigde hoeveelheid water. Een sproeier nevelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij kwetsbare planten.

Pop-up roterende nozzles

Door middel van een roterende nozzle wordt het water met roterende stralen verspreid over de oppervlakte. Sproeiers met een roterende nozzle worden veel gebruikt bij kleine gazons en borders. De neerslagintensiteit van pop-up sproeiers met een roterende nozzle is lager dan nevelsproeiers.

Druppelslang

Naast beregening door middel van een sproeier kan er ook gekozen worden voor beregening met behulp van een druppelslang, ook wel druppelbevloeiing genoemd. Voor kwetsbare bloemen zoals rozen is druppelbevloeiing zeer geschikt, gezien de gerichte waterafgifte bij de wortels van de plant. Daarnaast wordt door de gerichte waterafgifte van een druppelslang minder water verbruikt dan bij sproeiers. Druppelbevloeiing kan op verschillende manieren worden toegepast, namelijk: bovengronds, ondergronds, drukcompenserend en niet drukcompenserend.