Een nieuwe tuin laten ontwerpen – wat gaan wij voor je doen?

Bij het maken van een tuinontwerp komt stiekem meer kijken dan je zou verwachten. In dit overzicht leggen we je uit hoe het proces verloopt vanaf het eerste contact tot en met de uiteindelijke presentatie van het definitieve tuinontwerp.

Tuinontwerp De Knoest

Ik wil een Knoest tuinontwerp!

Je heb goede verhalen gehoord over De Knoest, en zelfs al wat tuinontwerpen bewonderd op de socials. Via het contactformulier (of telefoon) besluit je een offerte op te vragen voor een compleet nieuw tuinontwerp. Je tuin kan immers wel een make-over gebruiken!
Na dit eerste contact zal er een afspraak ingepland worden, want Thijs zal dan langskomen om de huidige tuinsituatie te bekijken en de algemene wensen te bespreken. In overleg met jou als klant zal Thijs een passend pakket en eventueel de optionele onderdelen kiezen, die we uiteindelijk kunnen gaan toevoegen aan de ontwerpmap. Op basis van deze onderdelen en de grootte van jouw tuin wordt de offerte opgesteld.

Intakegesprek

Na akkoord op de offerte, zal er een intakegesprek ingepland worden, waarbij onze tuindesigner Lisa langskomt om de ontwerpwensen in detail te bespreken.
Lisa zal onder andere vragen stellen als:

 • wat voor sfeer wil je graag hebben in de tuin?
 • waar wil je de tuin voor gebruiken?
 • wat voor opbergmogelijkheden zou je graag hebben in de tuin? (fietsen, containers, gereedschap etc.)
 • welke planten, bloemen of bomen vind je mooi?
 • vind je tuinieren leuk?
 • wat is je budget om de tuin aan te laten leggen?

Misschien heb je ook al enkele voorbeelden van tuinen die je mooi vindt, of heb je zelf vragen over mogelijkheden in de tuin.
Met al deze informatie heeft Lisa een goed beeld over jouw tuinwensen, en kan het creatieve proces beginnen.

Tijdens het gesprek zal Tim de tuin opmeten en foto’s maken van de huidige situatie, zodat het tuinontwerp geheel op maat gemaakt kan worden.

Tuin inmeten - tuinontwerp

Ondergrond en schetsontwerp

Aan de slag!
Na het intakegesprek zal Tim een ondergrond maken op basis van de gemaakte metingen. De ondergrond kan gebruikt worden voor het creëren van de eerste schets(en) en het creatieve proces.
Tijdens het creatieve proces zal Lisa onderzoek doen, en onder andere vlekkenplannen maken waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • zichtlijnen (wat zie je als je uit het raam kijkt, of als je op een terras zit?)
 • ligging van de tuin (ochtendzon, avondzon, schaduwen)
 • looplijnen (wat is het pad dat je loopt om van de ene plek naar de andere te komen)
 • hoogteverschillen
 • bestaande objecten die behouden worden. (pergola, schuur, bomen, etc.)
 • de omgeving
 • privacy

Deze vlekkenplannen worden gebruikt om het schetsontwerp vorm te geven. Achter elk Knoest-ontwerp zit dus een gedachte en/of concept!

Schetsontwerp-bespreking

Als het schetsontwerp af is word je uitgenodigd om dit, onder het genot van een kopje koffie, te bespreken op het kantoor van De Knoest.
Lisa zal het schetsontwerp presenteren en de gedachte erachter uitleggen. Vaak gebeurt dit samen met een moodboard, om verschillende elementen wat visueler te maken.

Definitief ontwerp

Definitief-ontwerp4

Neem na de bespreking rustig de tijd om thuis het ontwerp nog eens te overzien. We vinden het belangrijk dat je je goed voelt bij het uiteindelijke ontwerp. Zijn er nog wat aanpassingen gewenst? dan horen we dat graag in deze fase van het ontwerpproces.
Om het definitieve ontwerp uit te werken zullen de eventuele aanpassingen worden toegepast. In dit proces zal Lisa je op de hoogte houden!

Beplantingsplan / Lichtplan / Beregeningsplan

Als het definitieve ontwerp klaar is, begint Lisa aan het vullen van de borders. De planten, heesters en bomen worden nauwkeurig gekozen en vastgelegd in het beplantingsplan.
Bij dit plan wordt rekening gehouden met:

 • ligging van de tuin (de ene plant heeft wat meer zon nodig dan de andere)
 • verschillende seizoenen / bloeiperiodes
 • sfeer die we willen bereiken in de tuin
 • privacy (hagen of bomen om inkijk te verminderen)
 • werken met hoogteverschillen
 • creëren van diepte in de tuin
 • bladstructuur / kleur

Ook kan er indien gewenst een lichtplan en beregeningsplan gemaakt worden.
Lichten in de tuin kunnen zowel functioneel als sfeervol zijn. Hierin zijn verschillende mogelijkheden, van het verlichten van een tuinpad tot het uitlichten van een boom.
In een beregeningsplan zal Tim tactisch de sproeiers en druppelslangen plaatsen, zodat de hele tuin wordt voorzien van water (ook als je een paar weken op vakantie bent!).

Matenplan & technische tekening

Mocht er voor gekozen zijn, zal Tim een matenplan maken van de tuin en eventueel een technische tekening van bijvoorbeeld een overkapping, pergola of zitkuil.
Een matenplan en een technische tekening zijn een must voor degene die de tuin aan gaat leggen.

Presentatie ontwerpmap

Alle ontwerpen en plannen zullen worden gebundeld in een mooie ontwerpmap (digitaal & geprint), waarna de digitale versie wordt geüpload naar jouw klantenportaal.
Hierbij zal automatisch een mail verstuurd worden met de mededeling dat de ontwerpmap klaar is, en dat Lisa contact met je zal opnemen om de presentatie te plannen.
Bij de presentatie ontvang je de uitgeprinte ontwerpmap, en zullen Lisa en Thijs alles nog eens toelichten.

3d ontwerp

3D tuinontwerp

Optioneel is een 3d weergave van het ontwerp. Mocht hiervoor gekozen zijn, krijg je een extra duidelijk beeld van het uiteindelijk resultaat. De 3d weergave zal worden gepresenteerd doormiddel van een video waarbij er als het ware door de tuin gelopen wordt. Ook krijg je enkele 3d afbeeldingen van diverse standpunten in je nieuwe tuin.

Buiten het doornemen van de ontwerpmap wordt ook de offerte voor de aanleg van de tuin besproken, om jouw droomtuin ook daadwerkelijk te verwezenlijken!

Tuinonderhoud in Mei

Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat...

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

lijn-met-bolletje-lino