Hoe onderhoud je je gazon?

Veel mensen hebben een gazon in de tuin. En dat is ook niet zo gek; het is een heerlijk speelveld voor kinderen, je kan er lekker op vertoeven en het ziet er natuurlijk mooi groen uit. Het onderhoud van je gazon is niet zo moeilijk, maar je moet wel even weten waar je op moet letten.

Februari/maart

 • Kalk strooien

Het vroege voorjaar is de beste tijd om kalk te strooien op het gazon. Wat doet kalk dan precies? Kalk zorgt ervoor dat de structuur verbetert in de bodem waardoor het gras beter kan wortelen en daardoor genoeg voeding kan halen uit de bodem.

Hoe onderhoud je je gazon?

Maart/april

 • Verticuteren
 • Bemesten
 • Inzaaien

Wat is verticuteren?

Eens of tweemaal per jaar mag je je gazon verticuteren. Het voorjaar en eventueel najaar is hier de meest geschikte periode voor. Verticuteren wil eigenlijk zeggen dat je de bodem wat losmaakt en oud en dood gras verwijderd. Verticuteren doe je met een speciale verticuteerhark; dat is een hark met scherpe tanden waarmee je de bodem een beetje openhaalt. Wees niet bang dat je je gazon kapot maakt, als je niet te diep verticuteert, dan help je je gazon juist om weer gezonder en groener te worden.

Je gazon bemesten en inzaaien

Ongeveer vier weken nadat je kalk hebt gestrooid, mag je je gazon ‘voeden’ met meststof. Met het oog op het milieu, adviseren wij om een organische meststof te gebruiken i.p.v. kunstmest. Dat is beter voor onze aarde! 😉

Na het verticuteren en bemesten mag je je gazon inzaaien met graszaad. De bodem is nu losgemaakt en er is weer ruimte voor nieuwe grasplantjes. Zaai het zaad gelijkmatig over het gazon en vul eventueel kale plekken op met wat extra zaad.

Groeiperiode: vanaf het vroege voorjaar tot en met het late najaar

 • Maaien
 • Sproeien

Voor een groen gazon is het belangrijk dat je je gazon elke week maait, al helemaal in de periode waarin het gras hard groeit, dan mag je zelfs twee keer per week maaien. Dit is belangrijk omdat op die manier alle grassprietjes genoeg zonlicht krijgen zodat ze groen en gezond blijven en stimuleer je de groei. Heb je geen tijd/zin om wekelijks te maaien? Dan is een robotmaaier wellicht een goede optie voor je!

Sproeien hoeft niet te vaak! Veel sproeien zorgt voor lui gras wat juist zorgt voor een slechtere conditie. Als het écht droog is, denk aan 30 graden Celsius of warmer, sproei dan ongeveer eens per 3-4 dagen. Sproei gelijkmatig, het liefst in de vroege ochtend of in de late avond. Een andere optie is om een tuinberegeningsinstallatie aan te laten leggen, zodat jouw planten en gazon op de juiste momenten worden voorzien van water.

Robotmaaier installatie

Najaar

 • Kalk strooien
 • Bemesten

In het najaar mag je je gazon voor de laatste keer verzorgen met kalk en meststoffen.

Late najaar – winter

In deze periode zal je gras niet groeien. Zorg er in ieder geval voor dat je gazon niet te lang is wanneer de winter intreed. Verder is het belangrijk om het gazon vrij te houden van gevallen blad om verstikking te voorkomen. Het gazon zal nu in winterslaap gaan en vanaf het vroege voorjaar gaat het onderhoud weer beginnen!

Extra tips:

 • Als het heftig heeft geregend, gevroren of gesneeuwd heeft, is het verstandig om niet over je gazon te lopen. Hiermee bestaat de kans dat je het namelijk kapot loopt en dat zou zonde zijn.
 • Als het gazon nét is aangelegd is het belangrijk om er de eerste vier weken niet op te lopen en het gazon iedere dag te sproeien.
 • Betreden van je gazon is geen probleem maar probeer je looproutes te variëren. Zo krijgt je gazon de kans om zich te herstellen en ontstaan er geen ‘olifantenpaden’.
 • Heb je mos tussen het gras? Dat kan ontstaan door een slechte conditie van de bodem. Je verhelpt dit door wat extra kalk te strooien en eventueel nog te verticuteren en bemesten om de bodem in betere conditie te krijgen.
 • Sproeien doe je liever éénmaal langdurig dan vaker korter.

Heb je hulp en/of advies nodig bij de verzorging van je gazon? Lees hier meer over de tuinonderhoud diensten die we aanbieden. Wij staan graag voor je klaar!

gazononderhoud

Tuinonderhoud in Mei

Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat...

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

lijn-met-bolletje-lino