Onze favoriete planten (deel 1)

Planten zijn een onmisbaar onderdeel van ons vak als hovenier. Hoewel het ontwerp van de tuin, de sierbestrating en eventueel houten elementen de basis vormen voor de tuin, is de beplanting de echte eyecatcher.
Welke planten passen goed bij elkaar, op welke plek kunnen ze het best staan en hoe ga je het vormgeven? Een beplantingsplan is net een schilderij: Je bedenkt de sfeer, de kleuren en de compositie. Tot slot wil je natuurlijk ook ieder seizoen iets hebben om naar te kijken. Onze tuinontwerper Lisa probeert van iedere tuin een uniek schilderij te maken maar er zijn toch altijd planten die steeds weer terugkomen omdat ze zo leuk zijn. Hieronder delen wij onze favorieten met jou.

Persicaria Amplexicaulis (Duizendknoop)

persicaria duizendknoop plant
Niet te verwarren met de Fallopia japonica oftewel de Japanse duizendknoop (deze variant wil je níét in je tuin). De Persicaria Amplexicaulis is een geweldige aanvulling in je border. Deze plant wordt wat hoger, zo’n 100-120 cm hoog dus is perfect geschikt om diepte te creëren in je bloementuin. De fuchsia kleurige pluimen zijn werkelijk prachtig om te zien en een lokkertje voor insecten. Deze plant is vrij makkelijk, groeit bijna overal op een (half)zonnige plek en bloeit van juli tot oktober. Eenmaal uitgebloeid kun je hem mooi laten staan want het geeft een mooi wintersilhouet.

Parthenocissus (Wilde Wingerd)

wilde wingerd klimplant

Deze klimmer is een echte doorzetter. Hij groeit snel en heeft geen ondersteuning nodig om te kunnen klimmen. Deze plant heeft een soort mini zuignapjes waarmee hij zichzelf vastmaakt aan de ondergrond. Daarom is deze plant ook zo fijn want je kan hem tegen elke kale muur of schutting laten groeien voor meer groen in je tuin. In het najaar kleurt het blad naar prachtige herfstkleuren.

Echinacea (Zonnehoed)

echinacea purpurea zonnehoed

Deze plant met prachtige opvallende bloemen zal iedere border opfleuren. Onze favoriet is de ‘purpurea’ variant, dat is een super mooie rood/fuchsia kleur maar mocht dat niet je ding zijn, dan zijn bestaan er ook nog andere varianten zoals: geel, roze en wit. Deze plant bloeit van juli tot september en trekt enorm veel insecten aan. Win-win!

Lavendula (Lavendel)

lavendel

Deze plant kent iedereen; de lavendel plant. Deze geurende plant is een echte insectenlokker (ja dat vinden we belangrijk!). Zet deze plant het liefst op een zonnige plek in een niet al te vochtige grond. De lavendel past in vrijwel iedere border, hij wordt niet al te hoog namelijk 40-80 cm en bloeit van juni tot en met augustus. Na de bloei kun je alle uitgebloeide bloemen wegknippen. Snoei de lavendel in het voorjaar nogmaals tot ongeveer een derde terug om de groei te stimuleren.

Passiflora (Passiebloem)

passiebloem passiflora

De tweede klimplant uit dit rijtje is absoluut de Passiebloem. De bloemen van de Passiflora zijn een kunstwerk om te zien en deze zal bloeien van juli tot en met september. Zet deze plant in de zon want daar is ze dol op en kijk uit met (te) veel water geven. We zetten deze plant graag in als klimmer om een muur op te fraaien.

Wist je dat we een beplantingsplan ook als losse dienst aanbieden? Je leest er hier meer over.

Tuinonderhoud in Mei

Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat...

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

lijn-met-bolletje-lino