tuin organische vormen wadi
pergola tuin terras

De tuin van Mirjam en Frank

‘Je tuin volledig betegelen, dat kun je tegenwoordig echt niet meer maken’

 

Een wadi in de tuin

Deze tuineigenaren wilden een tuin die onderhoudsvriendelijk was en een ontwerp met een blik op de toekomst gericht. ‘Je tuin volledig betegelen, dat kun je tegenwoordig echt niet meer maken’ vertelt Mirjam en daarom is er een wadi meegenomen in het ontwerp van deze tuin.
Vanuit het dak loopt het hemelwater door een regenpijp onder de bestrating door rechtstreeks naar de wadi. Wadi is de afkorting voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het is een groene greppel die water opvangt wat helpt tegen wateroverlast en droogte. In deze wadi kan ongeveer 1400 liter water opgevangen worden en vervolgens rustig de bodem inzakken.

Organische vormen en halfverharding

Wat meteen opvalt aan deze tuin, zijn de ronde vormen. De terrastegels zijn keurig rond geslepen wat het een hele interessante tuin maakt om naar te kijken. De tuin bestaat voor minstens de helft uit border én halfverharding (we gebruikten dolomiet).

Onderhoudsvriendelijk

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zijn borders met planten juist onderhoudsvriendelijker dan bestrating. Als je de borders goed beplant, heb je weinig onkruid en ook minder onderhoud. In de tuin van Mirjam en Frank staat onder andere: Duizendknoop, Vrouwenmantel, Blauwe regen, verschillende grassen, een Passiebloem en een Vlinderstruik. De boom in het midden van de tuin; een Parrotia Persica (Perzisch Ijzerhout), is aangeplant door De Knoest. De boom achterin de tuin; een Hazelaar, stond er al toen de bewoners er gingen wonen en is dus al meer dan 30 jaar oud.
Frank en Mirjam zitten erg graag onder de overkapping en kijken de planten de grond uit. Een heerlijk, schaduwrijk plekje met uitzicht over de prachtige tuin.

lijn-met-bolletje-lino
rozen tuin
hazelaar boom
halfverharding wadi
tuinontwerp tilburg
wadi tuinpad pergola
vogel biodivers
ridderspoor plant tuin
tuinverlichting