Snoeien in de winter

We zitten midden in het winterseizoen, dus weinig te doen in de tuin zou je zeggen. Toch zijn er het hele jaar door wel klusjes in de tuin te bedenken, zelfs in de winter. Zo kan je bijvoorbeeld nog even je snoeischaar of takkenschaar tevoorschijn halen om wat planten voor te bereiden op het voorjaar, of om je tuin ook in de winterperiode er netjes uit te laten zien.

Deze planten mag je wél snoeien in januari

Mits het niet vriest, is januari is een prima maand om bladverliezende bomen, heesters en hagen aan te pakken. Fruitbomen met pitvruchten zoals de appel- en de perenboom, maar ook knotwilgen, de Clematis, en bijvoorbeeld de Blauweregen zijn geschikt om nu terug te snoeien of in model te brengen.

Perenboom snoeien in de winter Snoeien in de winter

Welke planten kan je beter niet snoeien in de winter?

De bladhoudende planten mag je nog even met rust laten, de bladeren vormen namelijk een goede beschermingslaag tegen de eventueel komende vorst. Let ook op bij planten waarbij de sapstroom langzaam weer op gang komt, zoals de Druif of de Esdoorn. Deze mogen alleen gesnoeid worden als de sapstroom stil ligt, om het doodbloeden te voorkomen. Snoei dus op tijd!

Wees lief voor je planten!

Zorg bij het snoeien altijd voor scherp gereedschap om snoeiwonden te voorkomen. Het verkeerd snoeien, of snoeien met bot gereedschap kan zorgen voor het beschadigen van de plant waardoor deze vatbaarder wordt voor ziektes. Koop een kwaliteit snoeischaar, takkenschaar of snoeizaag, en onderhoud je materiaal goed. Het gereedschap gaat ook langer mee als je het regelmatig slijpt en schoonmaakt. Wil je toch liever het tuinonderhoud overlaten aan een team professionals? De Knoest staat dan uiteraard voor je klaar! Met alle liefde en vakmanschap maken wij je tuin klaar voor het voorjaar. Maak een afspraak via ons contactformulier. 

 

lijn-met-bolletje-lino