Tuinieren maakt je gelukkiger

Met je handen in de aarde, zien hoe de bloem haar blad ontvouwt en kruiden plukken voor het gerecht van vanavond. Er zijn talloze manieren om je tuin écht in je leven te integreren en het heeft veel voordelen. In een wereld waarin we voornamelijk binnen zitten, vaak achter een scherm en de burn-out je op de loer ligt, kan het super helpend zijn om de tuin in te gaan.

Het is wetenschappelijk bewezen!

Wist je dat de aanmaak van het gelukshormoon serotonine dat zorgt voor minder stress en een gelukkiger gevoel, wordt gestimuleerd bij contact met de aarde? De mycobacterium vaccae; een microbe die aanwezig is in de aarde, is hier verantwoordelijk voor. Het is wetenschappelijk bewezen!
Daarnaast is bekend dat zonlicht (ook als het bewolkt is) ook invloed heeft op je serotonine gehalte. Veel buiten zijn, helpt om je gelukkiger te voelen, het werkt aardend en ontspannend. Kortom; ga de tuin in, zelfs een klein beetje groen heeft al een positief effect op je welzijn.

Liefde voor tuinieren

Onze ervaring is dat zelfs de mensen met de minst groene vingers liefde voor tuinieren kunnen ontwikkelen. Het begint vaak met je bewust worden van je tuin. Loop eens door je tuin. Bekijk wat er allemaal groeit. Zie je misschien insecten of vogels?
Wellicht merk je op dat je tuin niet helemaal bij je past. Je zou zelf wat tegels kunnen wippen en een extra border kunnen aanleggen. Het is mogelijk om een beplantingsplan te laten maken door De Knoest. We kunnen de planten ook leveren én in de grond zetten als je dat graag zou willen.

Hoe kan je jezelf stimuleren om de tuin in te gaan?

Ben je bang dat je veel onderhoud moet verrichten in je tuin en heb je daar geen tijd of zin in? Wees je ervan bewust dat een tuin áltijd onderhoud nodig heeft, óók (of misschien zelfs voorál) als je kiest voor een betegelde tuin. Ons advies is dan; ga voor meer borders en planten. Hoe leuk is het om je eigen planten te zien groeien en bloeien?
Als je een goed beplantingsplan hebt, heeft onkruid weinig kans en doen de planten het werk zelf. Dan moet je zelf hooguit twee keer per jaar snoeien en de planten water geven.
Tot slot: Ga voor kruiden in de tuin! Hoe leuk is het dat je je gerecht smaak geeft met verse tijm, rozemarijn, basilicum, salie en wilde marjolijn (oregano). Zet deze planten in je tuin, bekijk hoe ze groeien, ruik en pluk.

Hopelijk hebben we jou kunnen inspireren om eens wat vaker in de tuin te zijn en wie weet ook wel te tuinieren. Zie het niet als een ‘last’ maar als een manier om te ontspannen. Wie weet heb je er binnenkort een nieuwe hobby bij!

Tuinonderhoud in Mei

Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat...

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

lijn-met-bolletje-lino