Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden.

Met onderstaand stappenplan maak je jouw tuin helemaal lente-proof!

Tuinonderhoud in Maart

Verwijder dode takken en bladeren

Neem de tijd om alle achtergebleven takken en bladeren van de herfst op te ruimen. Niet alleen zorgt het opruimen voor een aantrekkelijke tuin, maar het draagt ook bij aan de gezondheid van je planten.

Waarom is het verwijderen van dode takken en bladeren belangrijk?

Voorkomen van Schimmelgroei
Dode bladeren en takken creëren een vochtige omgeving waar schimmels gedijen. Door deze te verwijderen, minimaliseer je de kans op schimmelgroei, wat de algehele gezondheid van je tuin ten goede komt.

Luchtcirculatie
Een opgehoopte laag bladeren kan de luchtcirculatie belemmeren, wat essentieel is voor de gezonde groei van planten. Het weghalen van dit organisch materiaal opent de weg voor frisse lucht en bevordert een gezond microklimaat.

Onkruidpreventie
Dode bladeren bieden een ideaal broeinest voor onkruidzaden. Door ze te verwijderen, verklein je de kans op ongewenste plantengroei en behoud je de controle over je tuin.

Tuinonderhoud

Snoeien

In het voorjaar valt er al heel wat te snoeien om de groei van bepaalde planten te bevorderen. Planten als de (Klim)roos, en de Hortensia kunnen in deze tijd gesnoeid worden, evenals Catalpas, leibomen en siergrassen. Let op: elke plant heeft haar eigen manier en periode om gesnoeid te worden.

Wel Snoeien in Maart

Rozen
Maart is een uitstekende tijd om rozen te snoeien. Verwijder dode en dunne takken om de groei van gezonde scheuten te bevorderen. Snoei rozenstruiken tot ongeveer 15-20 centimeter boven de grond.

Fruitbomen
Fruitbomen kunnen in maart worden gesnoeid voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Verwijder dode, zieke of kruisende takken. Creëer een open kroonstructuur voor een betere luchtcirculatie.

Sierheesters
Veel sierheesters profiteren van een voorjaarssnoei. Verwijder oude, dode takken en dun uit om de vorm te behouden. Let op de specifieke behoeften van elke heester.

Grassen
Knip siergrassen terug tot enkele centimeters boven de grond. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en houdt de plant gezond.

Niet snoeien in Maart

Voorjaarsbloeiers
Vermijd het snoeien van voorjaarsbloeiers zoals Forsythia en Magnolia. Ze hebben hun bloemen al op de takken van vorig jaar gevormd. Wacht met snoeien tot na de bloei.

Notenbomen: Notenbomen, zoals walnoot en hazelaar, worden het best in de zomer of herfst gesnoeid om bloeden te minimaliseren.

Vorstgevoelige planten
Vermijd snoeien bij vorstgevoelige planten om bevriezing van nieuwe scheuten te voorkomen. Wacht tot de kans op vorst voorbij is.

Nieuw geplante bomen en struiken
Pas op met snoeien van pas geplante bomen en struiken. Laat ze zich eerst goed vestigen voordat je begint met snoeien.

Rhododendrons en Azalea’s
Deze planten vormen hun bloemknoppen in de zomer van het voorgaande jaar. Snoeien in maart kan de bloei verminderen. Wacht tot na de bloei om te snoeien.

gazon onderhouden

Gazononderhoud

Begin met het verzorgen van je gazon door het te verticuteren en beluchten. Dit verwijdert mos en dood gras, waardoor je gazon beter kan ademen. Geef het vervolgens een goede mestbeurt om het gras te voeden en groeikracht te geven.

Zaaien en planten

Kies kleurrijke bloemen en groenten die passen bij het lenteseizoen. Zaai zaden en plant jonge zaailingen in de aarde. Vergeet niet om voldoende ruimte tussen de planten te laten voor optimale groei.

Borders bemesten

Geef je borders een boost door ze te bemesten met organische meststoffen zoals bosstrooisel. Dit zal de bodemvruchtbaarheid verhogen en de planten voorzien van de nodige voedingsstoffen.

Onkruid verwijderen

Besteed aandacht aan ongewenste gasten in je tuin: het onkruid. Verwijder handmatig het onkruid om te voorkomen dat ze kostbare voedingsstoffen en water wegnemen van je geliefde planten. Probeer dit ook zoveel mogelijk bij te houden, zodat het onkruid niet de kans krijgt om zich goed te wortelen.

Tuin liever laten onderhouden?

 

Tuinonderhoud in Mei

Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

Hagen snoeien – tips voor een prachtige tuin

Hagen snoeien – tips voor een prachtige tuin

Het snoeien van hagen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Met regelmatig snoeien kun je je tuin transformeren in een prachtige groene oase. In deze blog delen we handige tips voor het snoeien van hagen, zodat je het beste resultaat kunt behalen. Lees verder...

lijn-met-bolletje-lino