Tuinonderhoud in Mei

In mei begint de tuin echt tot leven te komen! Het is een geweldige tijd om te genieten van de bloemenpracht en om wat liefde en zorg aan je groene ruimte te geven. Hier zijn een paar tips voor tuinonderhoud in mei, zodat je tuin er in de zomer stralend bij gaat staan:

Tuinplanten

Wat kan ik snoeien in Mei?

In mei kun je een aantal planten, heesters en bomen snoeien om hun gezondheid en groei te bevorderen. Let wel op met eventueel aankomende vorst. Snoei bij voorkeur tijdens een warme, droge periode, zodat snoeiwonden snel kunnen herstellen.

Vroegbloeiende heesters

Na de bloei kun je vroegbloeiende struiken zoals Forsythia, Camelia, en de Ribes snoeien. Verwijder de uitgebloeide bloemen en snoei eventueel oude, zwakke of ongewenste takken weg om de vorm en de vitaliteit van de struik te behouden.

Vaste planten snoeien
Sommige vaste planten zoals de vroegbloeiende clematis,  kunnen na de bloei gesnoeid worden om hun groei te bevorderen en om nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Knip uitgebloeide bloemstelen af en verwijder eventueel dode of beschadigde bladeren en takken.

Struiken en bomen
Controleer winterharde struiken en bomen op eventuele beschadigde takken en snoei deze weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van scherp snoeigereedschap en dat je de juiste snoeitechnieken toepast om verwondingen aan de plant te voorkomen.
Je kan onder andere de Amelanchier, de Japanse sierkers, de taxus en de Appelbes snoeien in Mei

Tuinonderhoud

Wat kan je beter niet snoeien in Mei?

Deze planten en bomen kan je beter niet snoeien in Mei.

Vruchtdragende struiken en bomen
Als je fruitbomen of vruchtdragende struiken zoals appelbomen, perenbomen, of bessenstruiken in je tuin hebt, is het beter om ze niet te snoeien in mei. Het snoeien van deze planten kan leiden tot verminderde vruchtzetting en oogst, omdat je mogelijk bloemen of jonge vruchten verwijdert.

Voorkom bloedende planten
Planten als de druif, de berk of de vijg kan je beter ook niet snoeien in mei. Deze planten zijn volop aan het groeien, en zullen gaan “bloeden” na een snoeibeurt.

Gazononderhoud

Maai het gras regelmatig, maar zorg ervoor dat je niet te kort maait. Ook kun je nu het gazon bemesten, en kale plekken inzaaien. Steek de randen van je gazon netjes af voor een strakke uitstraling.
Tip: Schaf voor je gazon een robotmaaier aan, die het gras automatisch op de juiste lengte houdt.

gazon onderhouden in mei

Verwijder onkruid

Helaas groeit onkruid ook volop in mei, dus het is belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen om je planten ruimte te geven om te groeien en te bloeien. Ga niet met een schoffel aan de slag, dit is niet bevorderlijk voor het bodemleven, maar pluk zo veel mogelijk met de hand.

Moestuin voorbereiden

Als je een moestuin hebt, is mei een drukke maand. Je kunt nu ter voorbereiding alvast diverse groenten zaaien en planten, zoals tomaten, courgettes, komkommers, en allerlei soorten kruiden. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft en controleer op eventuele plagen.

Schoonmaken van terras en paden

Geef je terras en tuinpaden een opfrisbeurt door ze schoon te maken. Verwijder groene aanslag op poreuze tegels met een milieuvriendelijk reinigingsmiddel zoals groene zeep, warm water en een borstel. Geo-Ceramica tegels kunnen worden schoongemaakt met een hogedrukspuit. Veeg eventueel losliggende bladeren en vuil weg. Hark halfverharding zoals padvast even door om de lucht er doorheen te laten, hiermee krijgt onkruid geen kans zich te wortelen.

Tuin liever laten onderhouden?

 

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Tuinonderhoud in September

Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in...

Hagen snoeien – tips voor een prachtige tuin

Hagen snoeien – tips voor een prachtige tuin

Het snoeien van hagen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Met regelmatig snoeien kun je je tuin transformeren in een prachtige groene oase. In deze blog delen we handige tips voor het snoeien van hagen, zodat je het beste resultaat kunt behalen. Lees verder...

lijn-met-bolletje-lino