Tuinonderhoud in September

September is een overgangsmaand voor tuiniers. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, zijn er nog genoeg tuinklussen om uit te voeren om je buitenruimte in topconditie te houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren in je tuin tijdens de maand september.

de knoest tuinonderhoud tilburg

Gras en gazon

In september is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan het onderhoud van je gazon, omdat de zomer overgaat in de herfst. Hier zijn enkele belangrijke taken die je kunt uitvoeren om je gazon gezond te houden:

 • Maaien op de juiste hoogte
  Stel de maaihoogte van je grasmaaier iets hoger in dan tijdens de zomermaanden, idealiter tussen de 5 en 7 centimeter. Dit helpt om het gras te beschermen tegen uitdroging en extreme temperatuurschommelingen.
 • Onkruid verwijderen
  Blijf onkruid uit je gazon verwijderen, omdat ze voedingsstoffen en water kunnen stelen van je gras.
 • Beluchten
  Overweeg om je gazon te beluchten als de grond compact is. Beluchten bevordert de luchtcirculatie in de bodem en verbetert de groei van gras. Gebruik een beluchtingsmachine of een beluchtingsvork om gaten in de grond te maken.
 • Bemesten
  Geef je gazon een evenwichtige meststof om de wortelontwikkeling te bevorderen en de groei te vertragen in voorbereiding op de winter.
 • Water geven
  Blijf je gazon regelmatig bewateren, vooral als september droog is. Diep water geven is effectiever dan frequente, lichte besproeiing.
 • Kale plekken repareren
  Als er kale plekken in je gazon zijn, zaai deze dan bij met graszaad en bedek ze met een dunne laag compost. Houd de gezaaide gebieden vochtig totdat het gras goed is gegroeid.
 • Bladeren verwijderen
  Naarmate de herfst vordert, vallen er bladeren op je gazon. Zorg ervoor dat je deze bladeren regelmatig opruimt om verstikking en schimmelgroei te voorkomen.
 • Controleer de pH-waarde
  Controleer de pH-waarde van de bodem in je gazon. Als deze te zuur is, overweeg dan om kalk toe te voegen om de pH-waarde te optimaliseren voor gezonde grasgroei.

Gazon - klinkers - wildetuin

Snoeien

In september is er nog steeds veel te doen in de tuin, en snoeien is een belangrijk aspect van het tuinonderhoud. Hier zijn enkele specifieke snoeitaken die je in september kunt uitvoeren:

 • Snoeien van vaste planten
  Veel vaste planten beginnen in september te vervagen na hun zomerbloei. Dit is een goed moment om de uitgebloeide bloemstelen af te knippen om de plant er netter uit te laten zien en om de energie van de plant naar de wortels te laten gaan in plaats van naar zaadproductie.
 • Snoeien van rozen
  Rozenstruiken kunnen vaak een lichte snoei gebruiken in september. Verwijder dode of zieke takken en knip de struiken terug om hun vorm te behouden. Verwijder ook uitgebloeide bloemen om de herbloei te stimuleren.
 • Snoeien van hagen
  Als je hagen hebt, is september een geschikte tijd om ze bij te knippen. Zorg ervoor dat de bovenkant smaller is dan de onderkant om te voorkomen dat de onderkant van de haag schaduw krijgt.Klik hier voor meer tips over het snoeien van hagen.

Haag snoeien

 • Snoeien van fruitbomen
  Fruitbomen kunnen in september worden gesnoeid om dode of beschadigde takken te verwijderen. Dit is ook het moment om de vorm van de boom te corrigeren en te zorgen voor voldoende luchtcirculatie.
 • Snoeien van klimplanten
  Klimplanten zoals druiven, kamperfoelie en clematis kunnen in september worden gesnoeid om de groei te beheren en om te zorgen voor gezonde, bloeiende planten in het volgende seizoen.
 • Snoeien van lavendel
  Als je lavendel hebt, kun je deze na de bloei in september terugsnoeien. Knip ongeveer een derde van de plant terug om een compacte vorm te behouden.
 • Snoeien van varens
  In september kun je varens terugsnoeien om dode bladeren te verwijderen en de planten er fris uit te laten zien.

Bomen en struiken

Controleer je bomen en struiken op dode takken en snoei ze indien nodig. Het najaar is een uitstekende tijd om bomen te planten, omdat de grond nog warm is en de wortels de tijd hebben om te vestigen voordat de winter aanbreekt.

Neem een kijkje bij Boomverzorging om te zien wat wij voor je kunnen betekenen wat betreft het verzorgen of het verwijderen van (hoge) bomen.

Moestuin

Oogst je laatste zomergroenten en bereid je voor op herfst- en wintergewassen zoals kool, wortels en prei. Vergeet niet om je composthoop om te zetten om waardevolle voedingsstoffen te behouden voor de volgende lente.

Tuinmaterialen

Controleer je tuingereedschap en maak ze schoon voordat je ze opbergt voor de winter. Zorg er ook voor dat je tuinmeubilair beschermd is tegen de elementen om slijtage te voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je tuin gezond en mooi houden tijdens de overgang van de zomer naar de herfst. Vergeet niet te genieten van de laatste warme dagen terwijl je tuiniert en je voorbereidt op het kouder wordende weer.

 

 

Hulp nodig met tuinonderhoud?

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

Tuinonderhoud in Maart – Maak jouw tuin klaar voor de lente

De lente komt dichterbij, en dat betekent dat jouw tuin langzaam aan het ontwaken is vanuit haar winterslaap. Om de planten en bomen optimaal te laten groeien en bloeien, zullen er wat onderhoudsklusjes gedaan moeten worden. Met onderstaand stappenplan maak je jouw...

Tuinonderhoud in November

Tuinonderhoud in November

In november begint de tuin langzaam in een ruststand te komen, terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter. Het is een tijd waarin tuinieren zich vooral richt op het voorbereiden van de tuin op de koudere maanden die eraan komen. Terwijl de meeste planten hun...

Hagen snoeien – tips voor een prachtige tuin

Hagen snoeien – tips voor een prachtige tuin

Het snoeien van hagen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Met regelmatig snoeien kun je je tuin transformeren in een prachtige groene oase. In deze blog delen we handige tips voor het snoeien van hagen, zodat je het beste resultaat kunt behalen. Lees verder...

Tuinieren maakt je gelukkiger

Tuinieren maakt je gelukkiger

Met je handen in de aarde, zien hoe de bloem haar blad ontvouwt en kruiden plukken voor het gerecht van vanavond. Er zijn talloze manieren om je tuin ├ęcht in je leven te integreren en het heeft veel voordelen. In een wereld waarin we voornamelijk binnen zitten, vaak...

lijn-met-bolletje-lino