Waarom aanplanten in het najaar?

‘Wanneer kun je het best planten in de grond zetten?’ is een vraag die we best vaak krijgen. Wij adviseren dan altijd om je border aan te planten in het najaar en in deze blogpost leggen wij uit waarom.

Van rust tot bloei

In het najaar laat de natuur los. De sapstroom staat stil en planten en bomen maken zich klaar voor de winterslaap. Maar; niets is wat het lijkt want hoewel alles boven de grond afsterft, des te levendig is het onder de grond.
Als de lente zich aandient wil de plant groeien en bloeien zodat hij zichzelf kan voortplanten. Hier heeft hij voeding voor nodig en dat komt hem toe door middel van de wortels in de grond. Die wortels zijn onmisbaar voor een succesvol plantenleven. Als de plant de herfst en winter de tijd heeft gehad om in rust te kunnen wortelen dan zal je dat in de lente en zomer kunnen zien. Het zijn net mensen 😉

beplanting tuin inspiratie tilburg

Aanplanten in de lente en zomer

Ondanks ons advies, is het natuurlijk altijd mogelijk om je borders aan te planten. Graag zelfs want hoe meer planten, hoe beter vinden wij. In de lente en zomer moet je er rekening mee houden dat je wat extra water geeft. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een bewateringssysteem aan te laten leggen, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Daarnaast heeft de plant minder tijd gehad om goed te wortelen waardoor hij waarschijnlijk minder zal bloeien. Een jaar later zal hij dit alweer hebben ingehaald.

Aanplanten in de winter

Aanplanten in het winterseizoen is niet ideaal. Veel planten kunnen last krijgen van de vorst en daardoor niet goed aanslaan. Heb je nog vaste planten in een pot? Dan is het de beste optie om ze alsnog in de grond te zetten omdat ze dan minder kwetsbaar zijn. Behalve als het vriest; zet dan helemaal niets in de grond.
Voor bomen en heesters daarentegen is de winter wél het perfecte seizoen om ze in de grond te zetten of te verplaatsen. Dan zijn ze namelijk in winterrust en ondervinden ze de minste schade als je ze verplaatst.

aanplanten boom tuin tilburg

Onze favorietjes

Kortom in de meest ideale situatie zet je een plant in het najaar in de grond. Op dat moment hoeft de plant nog niet te groeien en bloeien aan de bovenkant waardoor de plant alle tijd heeft om dat wel te doen aan de onderkant. De aarde is nog lekker warm van afgelopen zomer en de grond is meestal vochtiger om goed te kunnen wortelen.

Wil je nu weten welke planten wij graag gebruiken in de tuin? Lees het in deze blogpost.

lijn-met-bolletje-lino